Произходът на пожарните ботуши

- Nov 01, 2018-

Новият европейски стандарт за пожарогасене, известен също като prEN15090, вече е на финалните етапи преди публикуването му. Този prEN бе подготвен от Техническия комитет CEN / TC161 и не по-малко от 18 държави участваха в работата. В тези страни променящите се изисквания и условия повдигат някои въпроси. Защо доставката и закупуването на пожарни обувки е по-сложна, отколкото е днес. Производителите на пожарникари, противопожарните служби и органите за определяне на стандарти са продължили почти 25 години, за да създадат видовете продукти, използвани понастоящем от британските пожарникари.

Кожените пожарни ботуши, носени от пожарната служба през 80-те години, са произведени в съответствие със стандарта BS1870. Този стандарт е същият като този, който се използва за производството на всички ботуши за безопасност, използвани в строителни обекти, корабостроителници или тежка промишленост. По това време не се осъзнаваше, че опасностите, пред които е изправена пожарната, са различни от тези на тежката промишленост или средната промишленост.

През 1993 г. националният стандарт за ботуши за безопасност беше заменен с европейски стандарти, така че BS1870 беше заменен с новия европейски стандарт EN345 за обувки за безопасност. Въпреки това, след публикуването бързо бе установено, че стандартът за стандартните ботуши за безопасност не осигурява адекватна защита в някои крайни случаи. Следователно стандартът е добавен към стандарта, който се нарича втората част на EN345. Тази клауза е предназначена за защита на пожарникарите и верижните триони, плюс други функции като пробиване срещу крака и хидроизолация. Втората част на EN345 влезе в сила през 1997 г. Освен това Министерството на вътрешните работи ревизира специфичните изисквания за гумени ботуши в А29, включително някои особености, които са особено необходими на британските пожарникари.